fredag 26 november 2010

Att födas upp på vargmjölk

En av de saker som skiljer extremvänstern i Europa från ultravänstern i Kina är att medan den förra ser det som sin uppgift att bekämpa det egna landets nationalism, så ställer den kinesiska vänstern nationen över allt annat och fördömer gärna regimkritiker som landsförrädare. I dagarna har vi fått ytterligare ett exempel på detta med websajten "Häng västvärldens slavar" där en grupp som kallar sig det "Progressiva sällskapet" hänger ut kinesiska intellektuella med en snara runt porträttet. Sajtens slogan lyder "Så länge som allt är väl med Kina, så är de västliga slavarna säkra. Men när Kina får problem, gå hem till dem och gör upp räkningen". I listan på västliga slavar återfinns bland annat fredspristagaren Liu Xiaobo, författaren Yu Jie och advokaten Teng Biao. Det är knappt att man tror sina ögon.

Det finns inga belägg för att gruppen har officiellt stöd och med all sannolikhet är det en server utanför Kina som tillhandahåller sajten. Men den här typen av opinioner kommer inte från tomma intet. För att tala med den kinesiske historikern Yuan Weishi, så har den officiella nationalistiska propagandan lett till att hela generationen "fötts upp på vargmjölk" - de har lärt sig att Kina alltid har rätt och att allt ont som drabbade Kina före 1949 berodde på utländska makter och kinesiska landsförrädare.

Säga vad man vill om Forum för levande historia, men när allt kommer omkring kanske det inte är så dumt att staten upplyser sina medborgare om vart extrema ideologier kan leda, vare sig de är av det vänstra eller högra slaget.

Inga kommentarer: