onsdag 6 maj 2009

Den kinesiska regeringen inför rätta?

Kinabevakning erfar att en spansk domare, Santiago Pedráz Gómez, meddelat det kinesiska justitieministeriet att man inlett en förundersökning mot en grupp kinesiska ämbetsmän för brott mot det tibetanska folket i samband med det tibetanska upproret förra året. Än så länge har jag bara lyckats hitta en sajt på engelska som rapporterar om denna nyhet, men det finns rätt så mycket information på El País sajt för dem som läser spanska, inklusive domstolshandlingar. Jag har ännu inte läst in mig på domare Pedráz Gómez, så alla uppgifter och bakgrundsinformation är förstås välkomna.

Naturligtvis kommer den kinesiska regeringen inte att tillåta denna förundersökning att gå någon vart, men fallet är intressant ur principiell ståndpunkt då det kommer att testa den kinesiska regeringens respekt för folkrätten och internationella avtal. Och vi bör inte förvänta oss att den kinesiska regeringen är mer tillmötesgående än den amerikanske presidenten Barack Obama, som nu verkar vara i färd med att försöka sopa sin föregångares förbrytelser under mattan.

Om undersökningen får konsekvenser för EU:s förhållande till Kina finns det en möjlighet att den svenska regeringen dras in eftersom Sverige tar över ordförandeskapet i EU i sommar. Därför är detta en nyhet som vi bör hålla utkik efter i den svenska pressen den närmaste tiden.

Inga kommentarer: