måndag 4 maj 2009

Idag för 90 år sedan: Fjärde maj-rörelsen

Den 4 maj 1919 samlades en grupp studenter från Pekings universitet utanför Himmelska fridens port för att protestera mot Versaillesfreden, enligt vilken Japan fått lägga beslag på den tyska koncessionen i Shandong. Demonstrationen blev startskottet på det som gått till historien som Fjärde maj-rörelsen, som gav upphov till både Kinas kommunistiska parti och till Nationalistpartiet. Dagen till ära har en rad bloggar lagt upp inlägg temat. Mycket nöje!

1 kommentar:

Wukailong sa...

På nyheterna igår (CCTV4) visades ett möte med politbyrån där Li Changchun höll ett tal om fjärde maj-rörelsen och vilka slutsatser man ska dra av den, och de var: 爱国主义精神. Jag själv drog inte några mer mogna slutsatser än att dåtidens demonstranter kanske väntade sig något annat än en grupp uttråkade stofiler som har svårt att hålla sig vakna medan deras ideal diskuteras.

I övrigt var det en del upptåg med medlemmar i ungdomsförbundet som stod och ropade slagord unisont, samt en grupp som fotvandrade till olika "革命胜地" för att uppleva hur de ursprungliga revolutionärerna hade det.