onsdag 8 juli 2009

Rapport från Ürümqi

Detta är en intressant och saklig rapport av Melissa Chan från Al-Jazeera om den gångna dagens oroligheter i Xinjiangs huvudstad.

Melissa har också en egen Twitter-logg där hon lagt in sina reflektioner om stämningen i Ürümqi. Eftersom hon är av kinesiskt ursprung har hon själv blivit utsatt för fientligheter från uigurer, samtidigt som journalister med europeiskt utseende har blivit angripna av hankineser. Hon sammanfattar: "Det finns inget rätt eller fel längre. Bara medborgargarden, hankineser och uigurer. De flesta är män, men det finns även kvinnor och barn."

Uppdatering: Newsmill har två läsvärda inlägg om Xinjiang. Det är bra att debatten kommer igång nu.

9 kommentarer:

Anonym sa...

det skulle ju vara väldigt intressant och veta fördelningen bland offren. Hur många är han-kineser som dödats av uighurer och vice versa.... några uppgifter på det?
jag tvivlar ju på att det är kinesisk militär som utifrån blå himmel bara började skjuta uighurer som det mer eller mindre framställs i väst.... rimligtvis är det ju uigurerna som startat upplopp a la rosengårdx10 och kineserna svarat med hårdhanskarna. Frågan är ju dock om det är kinesernas respons, eller uighurernas upplopp som dödat flest människor....

Hemulen sa...

Uppgifterna om mer än 150 döda kommer från de kinesiska myndigheterna och de har ännu så länge inte sagt något om fördelningen. Ett problem med siffran är att inga av de bilder som släppts och de vittnesuppgifter som blivit kända styrker bilden av så många dödsoffer.

Jag tror inte heller att kravallpolisen sköt i ut i tomma luften, men de har skjutit mot obeväpnade uigurer förut. Och jämförelsen med Rosengård haltar, tyvärr. I Sverige finns det diskriminering och rasism, men det finns många sätt att ge utlopp för din vrede mot detta. I Xinjiang är det i stort sett omöjligt för uigurer att göra sig hörda (jag har själv sett detta i Xinjiang). Förr eller senare kokar ilskan över. Det är inget försvar för att ge sig på civila, men det är åtminstone en början till en förklaring.

Alex i Kina sa...

Enligt Wikipedia:
Xinhua has not yet disclosed what proportion of the dead are Uyghur and what proportion are Han; But according to the Times' journalist, most of the victims appear to have been Han Chinese. As for the injured, among the 291 injured people received by the Xinjiang Uyghur Autonomous Region People's Hospital, 233 were Han Chinese, 39 were Uyghurs.
http://u.nu/4qzh

Kanske är "rasupplopp" som jag skrev i mitt första inlägg mer passande än "massincident".
http://u.nu/3qzh

Hemulen sa...

Ja, tyvärr bärjar det mer och mer se ut som ett serie rasupplopp. Det är hemskt. Det kan nog bli svårt att resa dit den närmaste tiden.

Petter sa...

http://news.bbc.co.uk/chinese/simp/hi/newsid_8130000/newsid_8139600/8139681.stm

Anonym sa...

precis som jag misstänkte. Det är han-kineserna som i störst utsträckning dödats och skadats och ändå är det kineserna som får ta mest skit genom att det insinueras att det är uighurerna som blivit överkörda å dödade.

om man tillhör en minoritet, i synnerhet en muslimsk sådan så verkar man, oavsett vilket land man bor i, vara helt fri från personligt ansvar för sina handlingar. det är alltid "samhällets" eller någon annans fel...till och med när man går bärsärk och dödar folk

Hemulen sa...

Varför fokuserar du dig på att uigurerna är muslimer? Och det är inte mitt intryck att uigurerna befriats från sitt ansvar i Kina. Tvärtom. Sätt dig ned och läs var folk säger på det kinesiska internet. Ingen kul läsning direkt.

Anonym sa...

visst det stämmer säkert att uighurer har svårt att få jobb och att dom inte hittar några uighuriska ordböcker hos urumqis bokhandlare, men åtminstone jag tycker inte detta motiverar upplopp, skadegörelse och mord på hundratals människor....och även om du nu kommer påstå att du inte heller tycker det... så har jag inte läst någonting på denna bloggen som kritiserar detta, enbart saker som kritiserar kineserna

Hemulen sa...

Om du läser mitt senaste inlägg tar jag upp att upploppen knappast tjänar uighurernas sak och att det är viktigt att exiluighurernas ledare tar avstånd från våldet. Och jag är fullständigt bedrövad över den meningslösa förstörelsen från uighurernas sida.