torsdag 15 april 2010

En intressant artikel

Just nu domineras Kinarapporteringen, som sig bör, av jordbävningen i Yushu. Samtidigt täcks Sverige och delar av Europa av ett vulkaniskt dammtäcke som släckt ned flyget. Är det bara jag som tycker att vi haft litet mycket seismiska fenomen i år?

Men det är i det jag tänkte tala om. Alla som kan sitt Kina vet att den 15 april är dagen då Hu Yaobang avled, i sviterna efter en hjärtattack, en händelse som utlöste studentprotesterna i Peking våren 1989. Med andra ord är det ett av alla dessa datum som det kinesiska kommunistpartiet är på sin vakt.

Gissa vilken tidning som just idag har publicerat en artikel som talar om minnet efter Hu Yaobang i sentimentala och sympatiska ordalag? Och gissa vem som har skrivit artikeln?

Det är Folkets Dagblad som publicerat artikeln och författaren är Wen Jiabao, Kinas premiärminister. Han är också känd för att ha arbetat under både Hu Yaobang och Zhao Ziyang, och för att han följde med Zhao ut på Himmelska fridens torg för att tala med studenterna. Detta är alltså en artikel som är öppen för alla typer av tolkningar. Vad Folkets dagblad försöker säga med detta övergår mitt förstånd, men det måste betyda någonting. Frågan är vad. Någon?

7 kommentarer:

Chen sa...

Med tanke på SCMP bytte ut Hu Jintao mot Hu Jia häromdagen så vet man snart inte alls vad som händer där borta. http://www.cnngo.com/hong-kong/play/south-china-morning-post-recall-april-13-2010-022227

Hemulen sa...

Nu spekuleras det vilt ute i cyberrymden och New York Times har tagit upp händelsen. Tydligen ska man ha inlett rehabiliteringen av HU Yaobang redan 2005, men man har aldrig skrivit om honom på detta sätt förut. Det måste betyda något. Frågan är vad.

Johan sa...

Det måste ju inte nödvändigtvis betyda mer än att man vill vinna förtroende genom att visa upp en bild av att man, så i efterhand, lyssnar på vad Hu Yaobang ville säga. Men alla andra alternativ vore mer intressanta.

//JJ

Hemulen sa...

Johan,

Jag håller med om att man inte ska övertolka. Problemet är att regimen vet att folk kommer att försöka läsa in saker i en sådan här artikel, så det går inte att komma ur dilemmat. När Wen Jiabao och nu senast Hu Yaobangs son (i Nanfang Zhoumo) talar om hur viktigt det är att "vara nära folket" är det nära till hands att se det som en kritik av Hu Jintao, som uppfattas som fjär. Vad tror du om den tolkningen?

Wukailong sa...

Min spekulation är att att det kan röra sig om en starkare profilering av en liberal falang mot en konservativ. Det skulle i så fall vara Wen Jiabao (vilka andra är jag inte säker på) mot Zhou Yongkang, Jia Qinglin m.fl.

Hemulen sa...

Du kan mycket väl ha rätt. Många bedömare har påpekat att konkurrensen mellan olika ledare blivit alltmer öppen. Tänk bara på Bo Xilais framträdande på Folkkongressen.

Johan sa...

Hemulen: jag skall nog inte ta mig vatten över huvudet genom att bedöma trovärdigheten hos olika teorier kring artikeln, egentligen. :)

//JJ