tisdag 23 november 2010

Osannolikhetens retorik


Kommer ni ihåg den där monologen med Tage Danielsson, när han med utstuderad naivitet förklarar att kärnkraftsolyckan i Harrisburg var så osannolik att den egentligen inte inträffat? Ungefär samma metod använder Niklas på 之乎者也 när han försöker förklara bort det hiskeliga antalet avrättningar i Kina med hänvisning till "avrättningar per capita" och landets stora befolkning. Som jag påpekade för snart ett år sedan kan man förklara bort i stort sett vilket samhällsfenomen som helst i Kina genom att dividera eller multiplicera något med siffran 1.300.000.000.

Men egentligen behöver man inte trolla med siffror för att se hur orimlig denna statistiska nihilism är, ty Niklas själv förser läsaren med de bästa motargumenten. Han börjar med att konstatera att det är inte så konstigt att världens folkrikaste länder - Kina, USA, Indien och Indonesien - alla tillämpar dödsstraffet, eftersom det är svårare att styra stora länder. Jaha, det ligger väl en del i det, men det är i så fall ganska anmärkningsvärt att både Indonesien och Indien avrättar så få människor att de inte ens hamnar i den lista över "avrättningar per capita" som Niklas anför som bevis på Kinas "beskedlighet" i tillämpningen av det yttersta straffet.

Det räcker med att kasta en hastig blick på DN:s statistik för att se vilken avgrund som skiljer Kina från majoriteten av världens länder. Medan miljardnationen Indien avrättat enstaka personer det senaste årtiondet, så avrättar miljardnationen Kina drygt 1000 personer om året - detta enligt relativt konservativa uppskattningar. Faktum är att Kina avrättade mer personer åren 2004 och 2005 än vad Indien avrättat sedan självständigheten 1947, om man räknar med den mest pessimistiska siffran som indiska människorättsaktivister kommit fram till. Så visst, Indien har många problem som Kina inte har, men dödsstraffet är inte ett av dem.

8 kommentarer:

之乎者也 sa...

Hm, jag förklarar inte bort någonting, jag sätter det i perspektiv.

Och sannolikheten här är den obönhörligt kalla matematiken att det är 1,7 gånger högre risk att avrättas i Taiwan och 7,7 gånger högre risk att avrättas i Singapore jämfört med Kina. Tage Danielsson skulle förstå denna matematik.

Han skulle också uppskatta statistiken som säger att det är sex gånger vanligare att fängslas i demokratins högborg USA än vad det är i Kina, vanligen för sådana brott som att knapra på i naturen förekommande medicinalväxter.

Hemulen sa...

I perspektiv, visst, men i perspektiv gentemot vadå? Du säger att det är lättare att sköta ett mindre land än ett större, så varför är det förvånande att Taiwan eller Singapore är "bättre" på att avrätta folk? Om vi visste lika mycket om Kina som vi vet om Taiwan och Singapore kanske vi också skulle veta mera om den verkliga avrättningsstatistiken i Kina. Som antagligen är betydligt högre än 1000 per år.

Men oavsett hur det förhåller sig med den saken, hur förklarar du att Kina med nuvarande uppskattade avrättningstakt på två eller tre år avrättar lika många människor som Indien avrättat på 63 år? Do the math. Vill du ens tänka tanken hur många människor som avrättats i Kina sedan 1949?

LiLi sa...

Men Nicklas har ju rätt. Det är inte fel att sätta siffror i relation till landets folkmängd. Singapore utmärker sig med många avrättningar. Indien utmärker sig med få, och Kina ligger i mitten. Olika länder har olika straffskalor och olika tillämpningar.

Efter att ha läst din blogg ett tag nu märker jag att du är allt annat en objektiv.Du söker ju hela tiden efter negativa sidor ur ett kinesiskt perspektiv. Det drar ner intrycket av det du skriver.

Hemulen sa...

@Li Li

Faktum är att Kina är världsledande när det gäller avrättningar och det kan inte förklaras av att landet har en stor befolkning. Kina har 20 procent av världens befolkning, men avrättar med människor än resten av världen gör tillsammans.

Vad beträffar denna blogg så är mitt mål att skapa en informerad och kritisk diskussion om kinesisk politik, på samma sätt som vi kan diskutera EU, Japan eller USA kritiskt. Jag har aldrig förstått varför det ofta uppfattas som suspekt att skriva negativt om kinesisk politik, samtidigt som ingen lyfter ett ögonbryn när USA:s politiska liv döms ut i stort sett dagligen i media.

Krister sa...

"...kan inte förklaras av att landet har en stor befolkning"???

Det är naturligtvis självklart att om man listar företeelser som hände med viss frekvens i samhället så blir den totala summan mycket stor i ett land med extremt stor befolkning.

I kraft av Kinas abnorma befolkning så är idag Kina topp på "alla" listor oavsett om man mäter antal internetanvändare, antal sålda bilar eller antal dödsstraff. Vi talar om summan av 20% av världen på en rad i listan.

Om man sedan vill analysera systemet som sådant så måste man självklar dividera "per capita".

Om man ska använda din retorik i ett annat sammanhang för att visa på det orimliga i resonemanget:
I Sverige finns det bara 10 millioner mobiltelefonabonnemang och i Kina finns det 800 millioner. Det är 80 gånger vanligare att ha mobiltelefon i Kina. Varför är Sverige så otroligt omodernt i jämförelsen?

Hemulen sa...

@Krister

Det jag menar är att Kinas stora befolkning inte räcker som förklaring till det stora antalet avrättningar, eftersom Kina avrättar cirka tusen gånger fler personer än Indien. Åter: idag avrättar Kina mer människor än resten av världen sammanlagt. Och går du tillbaka i tiden siffrorna ännu mer skrämmande.

Visst kan man göra grova jämförelser mellan länder med hjälp av per capita, men det är oändligt mycket lättare att få fram tillförlitliga siffror i ett litet och relativt öppet land som Singapore jämfört med Kina. Det räcker med att en enhet i det kinesiska statsmaskineriet (t.ex. Armén) hemlighåller sin avrättningsstatistik för att du ska få enorma variationer i siffrorna. Än idag vet vi till exempel inte hur många som avrättades under jordreformen 1950-51, en del säger 750.000 andra säger drygt en miljon.

Anonym sa...

Hur kan diskussionen bli "informerad" om du bara återger allt det dåliga? Det är ganska kul, att se hur du bekämpar propaganda med propaganda. sigh.

Hemulen sa...

Exakt på vilket sätt är det propagandistiskt att påpeka att den kinesiska staten avrättar flest i världen? Om jag hade varit på propagandahumör hade jag inte utgått från de mest optimistiska uppskattningarna om antalet avrättningar (ca 1000 per år) utan betydligt dystrare statistik. Dina vänner på Duihua Foundation hävdar att 5000 personer avrättades förra året. Den siffran smälter den "kalla matematiken" som Niklas talar om ovan.

Tycker du kanske att Duihua Foundation också är ett propagandaorgan, eftersom de inte varvar sin blogg med pressmeddelanden från Xinhua?