söndag 17 januari 2010

En kinesisk vinkling på jordbävningen i Haiti...och ytterligare en Google-kommentar

Det har verkligen inte saknats Kina-relaterade saker att blogga om de senaste dagarna, men jag har inte riktigt haft lust att stjäla uppmärksamhet från jordbävningskatastrofen i Haiti. Jag tror inte att jag är den enda som skakats om av de mycket otäcka bilder som Aftonbladet publicerade idag och av de rapporter om att det haitiska samhället mer eller mindre har kollapsat. Det är i sådana här situationer man ser vilka enorma framsteg som skett i Kina de senaste trettio åren. Jordbävningen i Sichuan 2008 skördade också enorma dödsoffer på grund av fuskbyggen och det statliga hjälparbetet var inte heller helt fläckfritt. Men det kinesiska samhället var tillräckligt starkt för att klara av en händelse av detta slag och åtminstone ett tag lade man den politiska retoriken åt sidan och fokuserade på räddningsarbetet.

Det ser även ut som att den kinesiska regeringen visat en viss moralisk resning i hjälparbetet gentemot Haiti. Den lilla karibiska önationen är ett av de få länder som har diplomatiska förbindelser med Taiwan och om Peking var på sitt sämsta humör hade man mycket väl kunnat hålla tillbaka sina hjälpinsatser på grund av Haitis hållning i Taiwanfrågan. Det har skett förut och kan ske igen. Enligt preliminära rapporter verkar det dock som att både Peking och Taipei lagt sina meningsskiljaktigheter åt sidan och fokuserat sig på att skicka bistånd till Haiti. Detta beror helt säkert på det politiska tövädret i Taiwansundet den senaste tiden, men Kina har inte visat prov på statsmannaskap den senaste månaden och alla tecken som visar på en motsatt tendens förtjänar att uppmärksammas.

De som fortfarande törstar efter nyheter om Google i Kina bör läsa Rebecca McKinnons reflektioner över incidenten. Hon börjar sin analys med att kritisera dem som inte tycker att Googles motiv att dra sig ur den kinesiska marknaden är tillräckligt ädla och fortsätter sedan med en mycket intressant analys om Googles ställning på Internet. Hennes inlägg är väl värt den tid det tar att läsa.

4 kommentarer:

Chen sa...

Bra artikel i Financial Times också:

http://www.ft.com/cms/s/0/dc906ade-0225-11df-8b56-00144feabdc0.html?nclick_check=1

Hemulen sa...

James Kynge skriver bra, jag har tänkt att ta med hans artikel i ett inlägg om den vindkantring i opinionen som sker just nu. Saker som var otänkbara för bara ett par månader sedan är numera allmängods. Läs "With China's New Standing Come New Errors" på China Law Blog så förstår du vad jag menar.

Anonym sa...

Har Kina skickat bistånd till Haiti? Det syns inte i våra medier.

Hemulen sa...

Nåväl, nu är ju inte Kinas bistånd kanske inte högsta prioritet i den svenska rapporteringen från Haiti. Jag tror inte kinesiska media bryr sig särskilt mycket om EU:s hjälp heller.