onsdag 13 januari 2010

"Det är inte Google som lämnar Kina, det är Kina som lämnar världen."

Just nu bubblar media och hela cyberrymden av kommentarer kring Googles hot att dra sig ut ur Kina på grund av att företaget utsatts för en rad avancerade cyberattacker den senaste tiden. Bland annat ska hackare försökt att kapa elpostkonton som tillhörde olika människorättsaktivister. När Google gav sig in på den kinesiska marknaden 2006 gick man med på att samarbeta med den kinesiska censuren, vilket ledde till att företaget blev föremål för våldsam kritik från människorättsaktivister. Nu ska det alltså vara slut med detta och Google har nu tagit det mycket ovanliga steget att kritisera den kinesiska staten på sin blogg och hävdar nu att man inte längre kommer att samarbeta med censuren.

Trots den hårda retoriken så ligger det nog tuffa affärsmässiga kalkyleringar bakom hotet att dra sig ur. Precis som en mer insatt bloggare påpekat har Google länge haft problem på den kinesiska marknaden och företaget skulle aldrig bränna sina broar på det här sättet om man inte hade affärsmässiga skäl att göra det. Den kinesiska staten har konsekvent gynnat lokala företag som Baidu på Googles bekostnad och skamlöst stulit immateriella tillgångar. Genom att anföra den kinesiska Internetregirmen som anledning för att dra sig ur kan Google hålla huvudet högt och kamma hem några poäng i opinionen i USA och Europa. En PR-kupp med andra ord.

Jag vill dock inte vara helt cynisk. Det finns många olika sätt att avbryta affärssamarbeten på och om det går att samordna med ett ädlare syfte, varför inte? Om Google gör verklighet av sitt hot kan man visserligen anklaga dem för hyckleri om de inte är superkonsekventa och drar sig ur andra censurprojekt i Väst, men varför ska man låta det bästa vara det godas fiende? Om Google skulle lyckas tillfoga den kinesiska staten en prestigeförlust i censurfrågan kommer detta leda till en debatt om andra staters spionage på sina medborgare, vilket knappast kan vara till nackdel för yttrandefriheten.

På kort sikt vore det dock tråkigt för många kinesiska nätanvändare om Google lämnade Kina, det blir bara ytterligare ett steg i den kinesiska statens strävan att göra det kinesiska Internet till världens största Intranet. Eller som en kinesisk twittrare ironiskt uttryckte saken: "Det är inte Google som lämnar Kina, det är Kina som lämnar världen."

Uppdatering: Läs James Fallows reflektioner kring Google-affären. Fallows har gjort sig känd som en mycket balanserad röst om Kina i amerikanska media. I inlägget artikulerar han något som jag själv framfört på denna blogg den senaste tiden, nämligen att Kina nu är på väg in i sin egen Bush-Cheney-era.

5 kommentarer:

Carl Oskar Olsson sa...

Du skriver mycket intressant!

mvh

carl oskar

Majje and Affe sa...

Det är inte Kina som lämna världen, det är Kinas centrala regeringen som använder nya metoder att kontrollera varje medborgares rätt att söka information på egen hand.

Hemulen sa...

@Majje och Affe.

Det har ni rätt i. När jag sa att "Kina lämnar världen" så syftade jag på vad en hel del kinesiska bloggare sagt om Googles utspel. I detta sammanhang betyder Kina förstås "den kinesiska staten".

Anonym sa...

Jag skulle utrycka mig att Kina valde att inte ingå i en ännu större diktatur. den massmediala diktaturen som vi i västvärlden lever i.

Vem säger att den verkligheten vi lever är det som andra länder får följa.

Hemulen sa...

@Anonym

Jag förstår inte riktigt ditt resonemang. Hur skulle västvärldens massmedia utgöra en diktatur? Och om det nu är så att det är "Kina" inte valde att ingå i denna "diktatur", hur kommer det sig att så många kineser är emot censuren? Utveckla gärna ditt resonemang!