söndag 15 mars 2009

Kulturkrockar

Jag har just läst den sista artikeln i Maciej Zarembas tänkvärda serie om den svenska integrationspolitiken. I denna artikeln kritiserar Zaremba en svenska oviljan att diskutera "kulturkrockar", vilken döljer en nedlåtande attityd mot andra kulturer. Eftersom jag inte själv är kines vet jag inte riktigt i vilken grad hans resonemang är tillämpligt på det svenska bemötandet av kinesiska invandrare, men jag misstänker att kineser bemöts mycket olika beroende på utbildning och regionalt ursprung. Vad beträffar kulturkrockar kan jag inte undgå att komma tänka på Fanderdun-skandalen i Kalmar, som i dagarna fått ett nytt kapitel. Som jag sagt i tidigare inlägg tycker jag i just det fallet att det stora problemet inte har varit en kulturkrock, vilket har påståtts, utan en i grunden dålig affärsidé samt en övertro på att den kinesiska motparten skulle lösa alla problem. Kanske Zarembas resonemang kan hjälpa oss att förstå vad som hände och förhindra att Fanerdun-skandalen leder till att ingen vill ha med kinesiska investerare att göra i Sverige? Jag ska ta mig en funderare, om du känner till något om skandalen, skriv gärna en rad.

3 kommentarer:

Agneta sa...

Hej!
Brukar följa din blogg. Det senaste i Fanerdun historien är Luo nu anklagar de svenska myndigheterna för att det inte blir något övertagande av projektet.
http://www.ostran.se/nyheter/kalmar/lou_skyller_paa_myndigheterna
Det blir varken någon mer betalning på hyresskulden eller någon affär med China Grand Holding Group Company Ltd, CGRGD . Vad blir nästa oväntade steg i historien...?

Erik sa...

Maciej VÄGRAR i detta långa svammel att ta upp kärnfrågan!
Varför har Sverige en massiv invandring/kolonisering? Har svenska folket velat ha en massiv invandring? Svar nej!
Har svenska folket nån gång fått bestämma ifall de vill ha en massiv invandring? Svar nej! Frågan har KONSTANT förtigits/stigmatiserats!
Har svenska folket tillfrågats om de vill ha ett mångkulturellt Sverige?
Svar Nej!
Har vi haft en debatt där det naiva svenska folket kunnat få diskutera om man velat ha massiv invandring/mångkultur med allt vad det innebär i form av kriminalitet och dagliga motsättningar?
Svar Nej!
Har svenska folket informerats om vad det mångkulturella samhället innebär? Svar Nej!
Får det svenska folket i framtiden mer information om vad det mångkulturella samhället och massinvandringen kostar, information om vilka grupper som begår vilka brott osv?
Svar Nej! Detta kommer icke att ske så länga media och etablissemang lägger locket på med censur av invandrares brottslighet, vitpixlande av mörkhyade kriminella i kvällspress, och ett allmänt förtigande om invandringens fortsatta konsekvenser för svenska folket!

Vet hut MAciej och DN!

Hemulen sa...

@Agneta

Tack för länken! Man tar sig för pannan. Det är ganska intressant att Luo Jinxing fortfarande inte lärt sig att handskas med svenska myndigheter, utan tror att man kan få igenom sin vilja med diverse utspel. För övrigt är det anmärkningsvärt att Kalmarpressen fortfarande inte lärt sig att stava hans namn rätt.

@Erik

Det här är en blogg som främst ägnar sig åt att bevaka olika Kinafrågor. Jag är inte riktigt säker på att detta är rätt forum att diskutera Sveriges invandringspolitik.