fredag 20 mars 2009

Vad hände i Tibet förra året?

När upploppen och demonstrationerna pågick som värst i Tibet förra året var det svårt att få tag på korrekt information om situationen Tibet på grund av de kinesiska myndigheternas nyhetsembargo. När exilregeringen i Dharamsala hävdade att tibetaner utsattes för brutal repression anklagades den av vissa för att sprida lögner och att bedriva historieförfalskning i realtid. Den senaste tiden har dock mer uppgifter blivit tillgängliga och bilden börjar klarna.

En viktig rapport har just publicerats av Human Rights Watch, som har sammanställt information utifrån den kinesiska regeringens egna officiella dokument. Enligt HRW har hundratals tibetaner som arresterades förra året helt enkelt försvunnit.

Samtidigt har den tibetanska exilregeringen släppt videomaterial och ett pressuttalande som ger exempel på vad som skedde förra året. Videoklippet är inte så väl producerat och störs av en högtravande speakerröst och musikklipp, men halvvägs in på klippet får vi se just den typ av misshandel som den kinesiska polisen är känd för. Sista dellen av klippet handlar om en tibetan som förvägrades läkarvård och visar en del läskiga bilder av hans sår. Jag var tvungen att sluta titta, det var för äckligt. Hur som helst lägger jag in klippet här för referens (OBS! Starka bilder!)

Inga kommentarer: