Nyhetsflödet rullar på och jag har inte riktigt haft tid att hänga med den senaste tiden. Den mest uppslagna Kinarelaterade nyheten just nu handlar om Sydafrikas vägran att ge visum till Dalai Lama, så att han skulle kunna närvara vid ett fredskonferens för tidigare fredspristagare. Tydligen har den kinesiska regeringen utsatt Sydafrika för starka påtryckningar att inte släppa in Dalai Lama och som en konsekvens har den norska nobelkommittén valt att hoppa av samarbetet inför mötet, vilket i sin tur lett till att hela konferensen ställts in.
Med tanke på omvärldens flata agerande i Tibetfrågan förra året har den kinesiska regeringen uppenbarligen fått ökat självförtroende att utöva påtryckingar på utländska regeringar och vi kommer med all sannolikhet att se mer av sådana här nyheter i framtiden. Den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen har uttryckt förhoppningar att få träffa Dalai Lama under hans besök i Danmark senare i år. Kommer Danmark stå på tur för påtryckingar från Peking eller kommer den kinesiska regeringen se åt ett annat håll? Hur kommer Sveriges ordförandeskap i EU att agera när den ställs inför liknande situationer?
Jag tycker det är ett riktigt beslut att ställa in toppmötet i protest mot de sydafrikanska och kinesiska regeringarnas agerande. På så sätt markerar man att bollen nu är på Pekings planhalva och att det är upp till den kinesiska regeringen att tala om för omvärlden varför man inte ens kan tolerera en diskussion Dalai Lama. Det är möjligt att den kinesiska regeringen kammar hem poäng inför en nationalistisk hemmaopinion, men utanför Kina finns det stor oförståelse mot detta agerande. Är det så här Kina ämnar att utöva globalt ledarskap?
Och det är tragiskt att just den sydafrikanska regeringen visar en sådan flathet mot Peking. Under apartheidregimens mörkaste år hade ANC stor hjälp av stöd från omvärlden och sydafrikanska kämpar fick ofta resa runt i olika länder för att berätta om förtrycket i Sydafrika. Om inte omvärlden hade lagt sig i Sydafrikas "interna angelägenheter" och gett sitt stöd till anti-apartheidrörelsen hade det med all sannoliket tagit betydligt längre tid att avskaffa apartheid. Nu är det Sydafrikas tur att hjälpa andra förtryckta folk.
Den som är intresserade av att läsa mer om Tibet rekommnderas att ta en titt på historikern Tsering Shakyas läsvärda artikel om den kinesiska koloniala propagandan i Tibet och hur den berövar det tibetanska folket sin röst.
Kina annekterar delar av Nepal och Bhutan
13 timmar sedan
4 kommentarer:
Läste med glädje i din blogg igår, skönt att slippa jämförelsen mellan Hitler och Dalai lama och annat lågt som trillat in i kommentarer hos mig!
Tack! Ett av skälen till att jag lade upp den här bloggen var just att skapa en motvikt till mycket av den skit som sprids om Kina och Tibet på nätet. Det är ganska chockerande att se hur många som är beredda att upprepa den officiella kinesiska propagandan i olika forum på nätet idag. Det brukade inte vara så, men saker har förändrats. Jag såg f.ö. att någon citerade Anna Louise Strong i ett av inläggen på din blogg, hon är ungefär lika trovärdig om Tibet som Jan Myrdal är om Kina...
Hej Hemulen! För oss som är i Kina funkar inte många av dina länkar vid direktklick. Själv har jag en proxy-lösning installerad (googla på Tor - Vidalia - Privoxy) men den sidan är numera blockerad i Kina så nya användare får svårt att få tag i installationsfilerna/instruktioner.
Du kan dock tipsa om http://thesecretninjaproxy.info/ där man exempelvis kan klistra in Open Democracy-länken i din bloggpost. Även den där sekten från Dalarna funkar om man nu skulle vilja det... Ninja Proxy är gratis men med lite småirriterande reklam i skärmens överkant.
Andra kan säkert tipsa om fler gratis proxysajter, men denna funkar bra för mig iaf för tillfället.
Och nej, det räcker inte att välja en annan DNS än vad internetoperatören i Kina tillhandahåller. Själv använder jag OpenDNS (www.opendns.com) men just denna typ av websajter filtreras bort ändå.
Självklart funkar det även i Sverige för att kringgå vår egen blågula lista med spärrade sajter.
Tack för påminnelsen! Jag ska tänka på detta och påminna folk när jag lägger upp svåra länkar.
Skicka en kommentar