Jag antar att ju närmare vi kommer den 14 mars, desto mer kommer händelserna i Lhasa förra året att debatteras både på denna blogg och annorstädes. I en tydlig vink till denna blogg hyllar Texplorer The Economists rapportering av upproret i Tibet förra året, vars saklighet påstås stå i kontrast till Aftonbladet som skulle talat om "slakt på tibetaner". Som sagt, det är ju alltid bra om man läser den text man angriper för att fara med osanning. Den länkade texten beskriver möjligheten av en massaker som en mardröm för den kinesiska regeringen. Viss skillnad.
Hur som helst tvivlar jag inte på att The Economists rapportering var sanningsenlig. Vad jag förstått har inte ens Dalai Lama förnekat det faktum att en grupp tibetaner angrep hankineser, muslimer och kinesiska butiker under ett upplopp i Lhasa den 14 mars. Detta var en tragedi av stora mått, en tragedi som har flera motsvarigheter i främlingsfientliga upplopp under avkoloniseringen av tredje världen efter andra världskriget. Men att kalla upploppen för "pogromer" är missvisande och trivialiserar tragedin i Lhasa. Och att låta upploppen i Lhasa överskugga det faktum att inte mindre än 125 protester - de flesta fredliga - inträffade på olika håll i det tibetanska området i Kina i mars förra året är inte särskilt konstruktivt eller särskilt ärligt om sanningsenlig rapportering är det som eftersträvas.
Vad beträffar antalet tibetanska dödsoffer har den internationella kampanjen för Tibet sammanställt uppgifter på hur många tibetaner som saknas och/eller befaras ha omkommit. Foton på personer som uppges ha misshandlats till döds av kinesisk polis har också framkommit. Naturligtvis kan vi avfärda dessa uppgifter som partsinlagor från exiltibetanska aktivister. Men med tanke på vad vi vet om hur kinesiska myndigheter hanterat tibetanska protester tidigare är det långt ifrån otroligt att många tibetaner fick sätta livet till under protesterna förra året.
Kina annekterar delar av Nepal och Bhutan
19 timmar sedan
3 kommentarer:
Hur ska man veta vad som hänt?
Kinas media ljuger enligt protibet människorna, västs media ljuger med manipulerade bilder för att få kina i dålig dager, det vet vi också.. Så om båda sidor nu ljuger och för ett propaganda krig, var ska man få information?
Jag tror inte att problemet är lögner i sig, utan vilka uppgifter man lägger vikt på. Det man får göra är att sammanställa och jämföra olika uppgifter och sedan bedöma trovärdigheten. Det tar tid och massmedia har oftast inte lust att åta sig den uppgiften tyvärr. En av de bästa informationskällorna just nu är "China Digital Times, som jag har med på min länklista. Ta gärna en titt där.
Imorgon smäller det!
Nå, förhoppningsvis inte, men det är ett laddat datum imorgon.
Skicka en kommentar