tisdag 20 januari 2009

Barack Obama nu USAs president

Nu har äntligen Barack Obama svurits in som USAs 44:e president. Hans installationstal var återhållsamt, men lovande tycker jag. Bortsett från löften om att ta itu med frågor som ekonomin, miljön och kriget, så fanns det antydningar om att hans administration inte kommer att se på stillatigande om de mänskliga rättigheterna kränks. Det var en bra och inte allt för provokativ markering mot Kina.

Inte helt oväntat firar den kinesiska regeringen denna tilldragelse med att arrestera den kinesiske dissidenten Yao Lifa, som var på väg till en mottagning på det amerikanska konsulatet i Wuhan. Han är en av undertecknarna av Charta 08 och skall vara en framstående demokratiaktivist. Obama har nog viktigate saker att ägna sig åt just nu, men jag hoppas att hans administration utnyttjar de kanaler den har för att hjälpa Yao. Sådant är amerikanerna bra på när de är på rätt humör.

Hur som helst vill Kinabevakning önska president Obama lycka till! Det ska bli intressant att följa honom de närmaste åren.

Inga kommentarer: