måndag 5 januari 2009

Charta 08: arresteringarna fortsätter

Det ser nu ut som att den kinesiska regimen har tagit till hårdhandskarna mot verkliga och misstänkta dissidenter. DN rapporterar nu att omkring 70 av de drygt 300 undertecknarna av Charta o8 har tagits till förhör och att flera har arresterats, däribland Liu Xiaobo, vilket jag tidigare diskuterat på denna blogg. Samtidigt erfar vi från The Guardian att den kinesiska regeringen gått in för att tysta ned anhöriga till personer som skadats av melaminförgiftade produkter. Enligt Guardian beror den senaste tidens hårdföra politik på att den kinesiska regeringen fruktar att den ekonomiska nedgången kommer att leda till ökade protester och därför inte anser sig har råd med öppen dissidens i nuläget.

Mitt i allt detta känner jag särskilt starkt för Liu Xiaobo. Han är inte bara en mycket känd dissident, som arresterats flera gånger för sin frispråkighet, utan också en person som vågar inta ståndpunkter som är kontroversiella även bland demokratiaktivister. I maj-juni 1989 var han en av flera äldre akademiker som tog sig ut till Himmelska fridens torg för att försöka tala de protesterande studenterna till rätta och att få dem att dämpa sin militanta retorik mot regeringen. Men när han inte fick gehör för sina ståndpunkter valde han att stanna på torget i solidaritet med studenterna. Han fick betala ett stort pris för detta och hamnade högt upp på den kinesiska regeringens lista över efterlysta i juni 1989. Trots sitt öde är Liu Xiaobo också en mycket charmig person som tycks kunna hålla humöret uppe även när det blåser som snålast. Jag träffade honom som hastigast i Peking av en ren slump för ett par år sedan och han gjorde ett mycket starkt intryck på mig. För de som vill höra honom tala rekommenderar jag ett YouTube-klipp som laddats upp av den amerikanska PEN-klubben.En ljuspunkt just nu är att ett stort antal framstående intellektuella av både kinesisk och icke-kinesiskt ursprung skrivit på ett upprop till stöd för Liu. (Tack till Dan för länken!) Det är tråkigt att inte fler namn från Sverige dykt upp på listan, men det är tyvärr förståeligt med tanke på att man riskerar att vägras inresa i Kina om man skriver på.

Tyvärr ser det ut som att det är på detta sätt kommunistpartiet valt att inleda 2009, ett år som är fullt av olika ödesmättade årsdagar. Jag kommer att följa utvecklingen noga och fortsätta rapportera allt efter som nya detaljer kommer fram. Mejla mig gärna upplysningar om du sitter på information som du vill dela med dig av.

Uppdatering: I julröran undgick det mig att två svenska sinologer skrivit ett inlägg i SvD till stöd för Charta 08. Så här är det.

3 kommentarer:

Anna GC sa...

Jag tror inte att det beror på att man förvägras inresa. Förmodligen handlar det snarare om att ingen har bett folk att skriva på. Eller att det inte finns så många "framstående intellektuella" i Sverige. :-)

Hemulen sa...

Hm, du kanske har rätt i att våra intellektuella inte tillfrågats, men inresefrågan ska inte underskattas. En grupp amerikanska akademiker har förvägrats inresevisum sedan de skrev en bok om Xinjiang som inte är speciellt kontroversiell. Det läskiga är att de kinesiska myndigheterna är så oförutsägbara och det är nog det som är syftet.

Anna GC sa...

Jotack, jag vet...