måndag 12 januari 2009

Ebb i det kinesiska nyhetsflödet

Den senaste veckan har som sagt Israels bombingar av Gaza dominerat det internationella nyhetsflödet och Kina har fått en välbehövlig respit från världspressens intrång. Den nyhet som det talats mest om är förstås den kinesiska statens nya ingrepp i friheten på kinesiska Internet och stängningen av den populära bloggportalen Bullblog, som varit värd för flera frispråkiga bloggar. Anledningen till varför KKP beordrat denna skärpning är ännu höljd i dunkel, men det kan ha att göra med de hårda tag som visats mot det demokratiska manifestet Charta 08. Andra möjliga skäl är förstås den ekonomiska oron i Kina just nu som föranlett ansedda tidningar som Liaowang att varna för hög arbetslöshet och sociala protester eller alla årsdagar som kommer att poppa upp en jämna mellanrum i år. Förmodligen är ett det en kombination av alla ovanstående anledningar.

En annan nyhet som bubblat i bakgrunden är det underliga nationalistiska YouTube-klipp som började cirkulera i cyberrymden i mellandagarna. Ett tag såg det ut som att videon bara var en mycket trovärdig parodi på den extremnationalism som gjort sig gällande under förra året, ett slags kinesiskt svar på den amerikanska blufftidningen The Onion som gett upphov till ett antal tidningsankor i den kinesiska pressen. Om det bara hade varit så väl! Inom kort framträdde den person som tagit på sig ansvaret för hatdikten och försvarade sig, vilket gav upphov till nya debatter. Det som ändå är uppmuntrande är att om man ska tro Global Voices Online, så har det stora flertalet kinesiska bloggare reagerat med samma avsmak på klippet som resten av bloggosfären.

Om man kan dra några lärdomar av denna incident så är det att den här typen av extremnationalistiskt propaganda kan skada Kinas rykte allvarligt. Det är en sak att angripa en relativt svag och impopulär politiker som Sarkozy, men om tillträdande president Obama skulle bli föremål för något liknande så skulle konsekvenserna bli svåröverblickbara. När Condoleezza Rice besökte USA för snart fyra år sedan bubblade det kinesiska Internet av rasistiska tillmälen, vilket fick självaste Liu Xiaobo att slå näven i bordet och säga ifrån. Nyheten drunkade dock i det allmänna nyhetsflödet och Condis impopularitet hemmavid gjorde nog sitt.

Skulle Obama utsättas för något liknande så skulle reaktionen från USA nog inte vara lika överseende. Just nu står åtta av tio amerikaner bakom sin nyvalde president, och även om Obama själv tar rasistiska glåpord med lugn, så skulle den amerikanska allmänheten ta det personligt - till och med de som inte röstade på Obama.

Inga kommentarer: