tisdag 27 januari 2009

Tibetanskt nyår

Det kan knappast ha undgått någon att det kinesiska nyåret - eller "vårfesten" som den i bland kallas - just har stundat världen över. Mindre bekant är det dock att det tibetanska nyåret Losar (lo-gsar) kommer att firas i Tibet, Bhutan och delar av Nepal och Indien mellan den 25 och 27 februari. Den tibetanska kalendern är liksom den kinesiska en månkalender som kretsar kring samma djurzodiak som den kinesiska, varför det kommande tibetanska året också är Oxens år. Dock sammanfaller inte alltid det tibetanska nyåret med det tibetanska, förra året inträffade båda högtiderna samma dag, men i år diffar det en månad. För de som läser kinesiska rekommenderar jag den tibetanska författarinnan och bloggaren Ösers inlägg om skillnaden mellan de två högtiderna.

Tyvärr är 2009 också femtioårsminnet av det tibetanska upproret 1959 och nu har ett uppstått en opinion bland exiltibetanska kretsar för att inte fira Losar till minnet av de tibetaner som satte livet till för femtio år sedan. (Bilden till vänster har hämtats från Phayül.) Flera exiltibetanska organisationer uppmanar nu sina medlemmar att bojkotta Losar, medan andra organisationer har intagit en lägre profil. Mig veterligen har inte den tibetanska gemenskapen i Sverige gjort något uttalande i frågan ännu.

Samtidigt finns det tecken på att de kinesiska myndigheterna i Tibet planerar att slå på stort och uppmana den tibetanska befolkningen att fira Losar. Det händer att de kinesiska myndigheterna mer eller mindre tvingar tibetaner att delta i olika officiellt arrangerade festivaler och att vägran att delta i slika arrangemang tolkas ofta som separatism och kan leda till rättsliga efterverkningar. Om rörelsen för att bojkotta Losar når Tibet är det inte omöjligt att den hårdhänta kinesiska politiken kan utlösa protester redan i slutet på februari.

Inga kommentarer: