torsdag 12 februari 2009

Bloggpresentation: Det osynliga Tibet

Idag har The Times Online en intressant artikel om den tibetanska författaren Woeser (uttalas "Öser"), som driver den kinesiskspråkiga bloggen Det osynliga Tibet som jag lagt in bland min egna blogglänkar. Woeser föddes 1966 och växte upp i den siniserade tibetanska eliten. Hennes far arbetade i befrielsearmén och var hälften tibetan och hankines, medan Woesers mor härstammade från en av de gamla aristokratiska familjerna i Tibet.

Även om hennes föräldrar talade tibetanska med varandra, så gav de Woeser en kinesisk uppfostran och lät henne studera i flera av landets elitskolor. Woeser inledde sedan en karriär som kinesiskspråkig författare och var ett tag redaktör för en officiell litterär tidskrift som publicerade olika minoritetsförfattare. Efter hand började Woeser dock intressera sig mer och mer för sitt tibetanska ursprung och började skriva om svåra episoder i den tibetanska historien, som kulturrevolutionen, vilket har gjort att hon blivit en nagel i ögat på de kinesiska myndigheterna och renderat henne kortare perioder i husarrest.

Så småningom startade hon bloggen Det osynliga Tibet, vilket ledde till att hon kom i rampljuset i samband med det tibetanska upproret förra året. Under flera veckor publicerade hon rapporter från det stängda Tibet och hennes blogg registrerade miljontals träffar. Hennes blogg är förstås blockerad i Kina och alla hennes böcker är förbjudna, men än så länge har hon lyckats undgå längre fängelsestraff.

Woeser är ett exempel på hur oerhört svårt det är att skapa "lojala" eliter i ett kolonialt system. På samma sätt som flera av ledarna för den indiska självständighetsrörelsen utbildades vid de bästa engelska skolorna och tillhörde den anglifierade indiska eliten, så är det just i den siniserade tibetanska eliten som vi finner frispråkiga företrädare för den tibetanska saken som Woeser. Inget nytt under solen alltså.

Finns det förresten bloggar på tibetanska? Jo, det gör det faktiskt och de som är nyfikna på detta kan ta en titt på High Peaks Pure Earth, som nyligen behandlat svårigheterna med att driva bloggar på ett språk som är allt mer marginaliserat.

Inga kommentarer: