måndag 16 februari 2009

Kinesisk bloggare nedstucken


För ett par dagar sedan kunde den kände bloggaktivisten Zola rapportera på sin Twitter-sajt att hans bloggarkollega Xu Lai (till höger) stuckits ned på öppen plats. Xu Lai har länge varit känd för sin uppkäftiga blogg ProState in Flames (钱烈宪要发言), som periodvis varit stängd av myndigheterna.

Jag har väntat med att ta upp detta på Kinabevakning, då många detaljer länge varit oklara. Hur som helst erfar vi nu via The Guardian att attentatsförsöket skedde på en bokhandel i Peking, där Xu Lai höll ett föredrag under helgen. Efter föredraget skall två män tagit tag i Xu Lai och tvingat in honom på en toalett där de angrep honom med knivar. Några vittnen ska ha uppfattat att männen anklagat Xu Lai för att "kränka människor". Männen försvann snabbt från platsen, medan Xu Lai klarade sig med livhanken i behåll. Han befinner sig just nu under observation på ett sjukhus i Peking.

Det kinesiska nätet surrar just nu av rykten kring detta. Det är allt för tidigt att spekulera i motiven bakom dådet, men till skillnad från till exempel Japan är det mycket ovanligt med individuella attacker och mordförsök av det här slaget. Under det senaste halvseklet kännetecknats har politiskt våld i Kina främst haft masskaraktär och man får gå tillbaka till Kuomintangs lönnmördare på 1940-talet för att hitta något jämförbart. Förhoppningsvis är detta en isolerad händelse, men jag kommer att följa utvecklingen.

Inga kommentarer: