De senaste veckan har flera Kina-bloggar och nyhetssajter diskuterat Yves Saint Laurents försäljning av kinesisk konst på , däribland två utsökta bronshuvuden som fördes ur Kina i samband med plundringen och förstörelsen av det gamla sommarpalatset 1860. Den kinesiska regeringen fördömer nu YSL och har gjort gällande att företaget kommer att få svårare att göra affärer i fortsättningen.
Västvärldens plundring av kinesiska konstskatter är ett trauma för Kina som förr eller senare bör få sin lösning. Det är nog svårt för oss svenskar att riktigt begripa hur frustrerande det är för kinesiska forskare att behöva resa till British Museum för att kunna studera unika kinesiska konstskatter. Även Sverige har sin beskärda del av plundringen av de kinesiska konstskatterna, vilket den nyutkomna boken Sinofilerna har mer att berätta om.
Men det finns förmodligen ingen regim i världen som har bidragit till mer kulturell förstörelse än det kinesiska kommunistpartiet och den förstörelsen är inget som vare sig började eller slutade med Kulturrevolutionen. Ett otal tempel, konstskatter, stadsmurar, triumfbågar, gravfält och herrgårdar har fallit offer för kommunistpartiets rivnings- och förstörelseraseri. 1949 var Peking en av Asiens vackraste städer, med en fem hundra år gammal stadsmur, full av tempel av allehanda slag och myllrande butiksgator. Redan på 1950-talet började man rensa upp gatorna från alla vackra triumfbågar och stadsmuren började rivas. På 1960-talet var det dags för kulturrevolutionen, då innehållet i många gamla tempel förstördes runt om i landet, som Jokhang-templet i Lhasa här till vänster, medan byggnaderna fick stå kvar. Sedan kom reformperioden, som ännu pågår, då man föresatt sig att riva varenda byggnad som står i vägen för nya projekt. Detta pågår ännu i hela Kina. Därför är det idag möjligt att besöka kinesiska städer med en miljon invånare där du inte kan hitta en enda betydande byggnadsstruktur som är äldre än en generation. Inte ett enda tempel. Inte ett enda historiskt minnesmärke äldre än 30 år. Det är inte framstegsfientlig nostalgi att beklaga sig över detta.
Tibet, som nu är på tapeten är ett kapitel för sig, liksom Inre Mongoliet och Xinjiang. Det hävdas ibland av mindre insatta bloggare att kommunistpartiets framfart under kulturrevolutionen inte var särskilt riktad mot minoritetsfolken, utan något som drabbade alla mer eller mindre lika. Det är ett idé som ingen mindre än Deng Xiaoping framförde i början på 80-talet för att döva många kinesers dåliga samvete och som nu upprepas okritiskt av diverse apologeter som inte har en aning om var påståendet kommer ifrån. Under kommunistpartiets styre har minoritetskulturerna och minoritetsspråken stämplats som efterblivna och hankinesernas kultur och språk som progressiv. Allt kulturrevolutionen gjorde var att accelerera den processen till en massiv rörelse för tvångsassimilering av minoriteterna.
Så det är en tragedi att Sommarpalatset brändes och plundrades av brittiska och franska trupper 1860, men den utländska imperialismen gick aldrig in för att utplåna den kinesiska kulturen som sådan. Den äran tillkommer kommunistpartiet. Och därför är det inget annat än hyckleri av den värsta sorten att den kinesiska regeringen nu hotar att vidta åtgärder mot YSL.
Sökes död eller levande: Benjamin Netanyahu
4 timmar sedan
16 kommentarer:
Ditt inlägg har två felslut.
Det ena är rätt så uppenbart, nämligen tanken att dagens ledargarnityr skulle ha något ansvar för kulturrevolutionens härjningar. Du hittar ingen i dagens Kina som stödjer det förflutnas misstag, allra minst i den ledning som utgör den intellektuella/teknokratiska klick som fått sin revansch på den tidens antiintellektuella mobb.
Det andra är mer subtilt, men jag trodde i min enfald att du hade dammsugit min blogg på kunskap om Kina, och att du därmed kände till skillnaderna mellan västerländsk och kinesisk kultur.
En mer utförlig beskrivning finns i China Heritage Quarterly, där teorin att kineser har en flyktig inställning till byggnadsverk lanseras.
Vi talar ju här om genuina konstskatter, sådant som inte alls var föremål för förstörelse under kulturrevolutionen, till skillnad från tempel och andra byggnader.
Nå, för det första är det inte sant att dagens ledargarnityr eller närmast föregående skulle vara ansvarsfria från de härjningar som skett både före, efter eller under kulturrevolutionen. Nästan alla ledamöter i politbyråns stående utskott gick med i partiet före kulturrevolutionen.
Här är listan:
Hu Jintao gick med 1964.
Wen Jiabao 1965.
Wu Bangguo 1964.
He Guoqiang 1966.
Jia Qinglin 1959.
Li Changchun 1965.
Zhou Yongkang 1964.
Kvar är bara Xi Jinping som gick med 1974 och Li Keqiang (1976), det vill säga den tid då de fyras gäng fortfarande var vid makten.
Även om deras personliga roll under kulturrevolutionens värsta år är oklar, så tillhör de samtliga det skikt som lyckades avancera i partiet under samma tidsperiod, en tid då skydd av kulturella reliker knappast låg högt på dagordningen.
Inte helt oväntat har partiledningen förhindrat varje objektiv undersökning av ansvaret för de värsta härjningarna mellan 1966 och 1976.
Vad beträffar Pierre Ryckmans artikel och ditt inlägg har jag läst dem för länge sedan. För det första är jag inte säker på att jag hålled med Ryckmans och för det andra talar ni om två olika saker. Ryckmans diskuterar bristen på monumental arkitektur i Kina och det relativt fria sätt kineser relaterar till kopior av antika konstverk. Det är diskutabelt, men har litet att göra med det som skett sedan 1949.
Du, å din sida, påstår att viljan att rasera och riva är en del av den kinesiska kulturen. Sedan säger du att "genuina konstskatter ... inte alls var föremål för förstörelse under kulturrevolutionen". Jaså? Det vore nog en nyhet till och med för herr Ryckmans. I sin bok om kulturevolutionen tar Roderick Macfarquhar och Michael Schoehals förstörelsen av konfuciustemplet i Qufu 1966 som exempel på vad som hände: då förstördes 6618 registrerade kulturföremål, inklusive 929 målningar, mer än 2700 böcker, 1000 stelar och 2000 gravar. Det finns fler exempel. I nordöstra Kina ska inte mindre än 7 miljoner böcker från statens bibliotek förstörts.
Det lustiga är att nyliberaler som du inte verkar inse att en av förutsättningarna för rivningsraseriet och förstörelsen sedan 1949 - som fortfarande pågår på en ny nivå - är bristen på skydd för privat egendom. Partipampar med de rätta kontakterna kan fortfarande avhysa folk från sina bostäder, riva rubbet och bygga nytt. På så sätt blir förstörelsen med grundlig och systematisk än en mer organisk modernisering som skulle kunna skett om folk fick bestämma själva. Då skulle Kina ha det gytter av gammalt och nytt som man kan se i Japan.
Och vad är poängen med allt detta? Jo, att den sittande regimen måste göra rent hus med sitt eget förflutna innan det kan sätta sig till doms över plundringar som skedde för 150 år sedan. Många av förövarna av kulturevolutionens värsta brott går fortfarande fritt på gatorna i Kina.
"Partipampar med de rätta kontakterna kan fortfarande avhysa folk från sina bostäder, riva rubbet och bygga nytt."
och skillnaden mot Sverige, och troligtvis majoriteten av alla länder i världen, är vilken?
Välkommen tillbaka! Kul att du kommenterar för en gångs skull med tanke på hur ofta du läser den här bloggen.
Skillnaden mot Sverige är ju exempelvis att det finns fler än ett parti att vara pamp i och att man i Sverige inte kan konfiskera privat egendom hur som helst. Och även om Vägverket lyckas konfiskera ditt fastighet så att de kan bredda en motorled, så blir du inte skickad till Kumlabunkern för att du talade med Folkets dagblads Stockholmskorrespondent. Alltid något.
I förbigående har det nu kommit fram att de tre personer som satte eld på sig själva i Wangfujing var tre kinesiska medborgare av uighuriskt påbrå som kommit till huvudstaden för att protestera mot hur de blivit behandlade av de lokala (koloniala) myndigheterna hemma i Xinjiang.
ovanligt bildad och civiliserad blogg, de flesta blogglänkar från
tidningsartiklar är till bloggar
vars upphovsmän inte kan skriva
och än mindre föra ett sammanhängande resonemang
bravo.
Om man vill ha kunskap om kinesisk kultur är det väl inte först och främst till Blogge man vänder sig? Men hur det än är med den saken så läste jag den där artikeln från China Heritage Quarterly, och den bygger på tre lösa exempel. Det är inte imponerande på något sätt.
Varför är kineser arga över att det gamla sommarpalatset förstördes om byggnader inte spelar någon roll?
Samtidigt tycker jag nog att man kan ge det moderna ledarskapet amnesti för att de tar upp detta ämne, just för att kulturrevolutionen trots allt är offentligt förkastad. Annars blir det lite som argumenten med att ingen kan kritisera Kina eftersom USA (eller andra västländer) också har problem.
@Low
Tack! (Rodnar)
@Wukailong
Nej, ingen amnesti för KKP just nu, inte så länge de fortsätter att förvänta sig att andra länder ska sona brott som skedde för sextio, sjuttio eller hundra år sedan. Det spelar ingen roll hur många gånger Japan ber om ursäkt, det är ändå aldrig gott nog.
Du får ta och läsa på lite. I Sverige kan kommuner, myndigheter och till och med företag, som Vattenfall, konfiskera din mark när som helst de vill. Ersättningen du får fastställs av dem enligt vad de anser är marknadsvärdet och skulle du bara våga protestera dras du inför domstol som i 99,99% av fallen kommer att säga åt dig att du inte har rätt att klaga och sänka din ersättning som straff. Om du ändå inte går med på vad domstolen kommit fram till utan skiter i att flytta så kommer farbror polisen att hämta dig.
Fortfarande, vad är skillnaden?
Kom föresten själv på en skillnad, i Kina så kan du, om du protesterar, förhandla upp ersättningen och är en anledningarna till att vi sett så många protester.
Anonym: Det är ju bra att kinesen i gemen har bättre skydd enligt lagen (om det nu är så) - men hur ser praxis ut? Hur vanligt är det att staten eller något företag kommer och plockar ditt hus, mark eller vad det nu är? Hur vanligt är det att polisen kommer och beslagtar dina grejer?
För några månader sedan var jag i Shenyang och kunde höra en envis högtalarröst från området där jag bodde. Det visade sig senare att området skulle rivas, men en liten grupp människor vägrade flytta. För att få dem att ge upp spelade myndigheterna glad propaganda på väldigt hög volym i området. Andra saker man gjorde var att slå sönder fönster så att det skulle bli kallt på vintern. Som grädde på moset satt några slagord utanför: 和谐社会-幸福生活 (Harmoniskt samhälle - Lyckligt liv)
Hmm, jag menade alltså att det kom en envis högtalarröst från området bredvid det jag bodde i. Jag är inte så vågad att jag bor i hus som ska rivas.
Wukailong: En politiker, som helt plötsligt får en ny sommarstuga byggd, beslutar att ett område måste rivas för att ge plats för ett nytt. Skulle det vara något nyhet att det händer, eller att det händer överallt?
När stadsbyggnadskontoret beslutat att ett område skall rivas så förhandlas ett avflyttningsdatum fram. Om det datumet inte accepteras så kommer en domstol att bestämma ett datum och efter det datumet kommer de som eventuellt bor kvar att betraktas som ockupanter.
Vad gör svenska polisen med ockupanter?
Anonym: "En politiker, som helt plötsligt får en ny sommarstuga byggd, beslutar att ett område måste rivas för att ge plats för ett nytt. Skulle det vara något nyhet att det händer, eller att det händer överallt?"
Det är ju en solklar korruptionsfråga.
"Om det datumet inte accepteras så kommer en domstol att bestämma ett datum och efter det datumet kommer de som eventuellt bor kvar att betraktas som ockupanter."
Låter ganska mycket som Kina tycker jag. Men visst, om Kina är bättre och många svenskar har blivit utsatta för detta, då är det helt klart något att skriva om.
@Anonym
Nu blandar du bort korten genom att ställa det som teoretiskt kan hända i Sverige mot det som faktiskt sker i Kina idag. Det är ett gammalt trick.
Ingen har hävdat att det svenska systemet är perfekt och att övergrepp inte inträffar. Poängen är att kinesiska politiker har en makt att expropriera egendom som våra betongpolitiker bara kan drömma om i sina våtaste maktdrömmar. Det finns mekanismer som gör att det går att hejda utvecklingen när den går åt fel håll. Väljare kan hämnas på politiker genom att rösta på ett annat parti. Du kan göra din röst hörd genom en av världens liberalaste yttrandefrihetslagar. Om allt går snett kan du ta ditt fall till Europadomstolen, som t.ex. tvingade staten att dra tillbaka Lex Norrmalm 1979.
Inget av ovanstående har någon motsvarighet i Kina i nuläget.
Att du är verklighetsfrånvänd har man ju redan förstått men kom igen! Är det inte dax att vakna upp och se vad som händer i landet där du bor?
Vad själv inblandad i ovan nämnda bygge och känner två som, vid två olika tillfällen, blivit tvungna att flytta på grund av "samhällsutveckling". Ingen av dem valde att protestera eftersom de, som alla som inte är födda igår, visste att det bara resulterar i tvångsflytt och sänkt ersättning.
Ja det händer fortfarande http://www.sr.se/cgi-bin/jonkoping/nyheter/artikel.asp?artikel=2112365
Du får ta och ge dig. Bara för att du använder dig av trick och förtäckta hot för att skrämma bort de som inte håller med dig så innebär det inte att andra gör det.
@Anonym
Du får ursäkta mig, men nu hänger jag inte riktigt med längre. Om det är så att du känner till fall där svenska myndigheter missbrukat sin makt att expropriera mark så borde det väl finnas bättre forum att ta upp det på än min blogg, som främst handlar om Kina?
Jag förnekar inte att makt missbrukas i Sverige, men jag vågar ändå hävda att du har större möjligheter att göra dig hörd i Sverige än i Kina. Och jag förstår inte riktigt vad du menar med att jag ägnar mig åt förtäckta hot och dylikt.
Skicka en kommentar