onsdag 17 december 2008

Charta 08 och hotet från nynationalismen

Global Voices Online har idag ett inlägg om hur kinesiska bloggare reagerat på Charta 08. Inte helt oväntat har en del unga arga nationalister (fenqing) fördömt undertecknarna av uppropet som "landsförrädare", medan andra berättar om hur de våndats i dagar innan de slutligen bestämt sig för att underteckna Charta 08. Intressant läsning med många länkar.

Jag tror att de olika reaktionerna har mycket att göra med de stora klyftorna mellan olika generationer och klasser i dagens Kina. De som far ut mot dissidenter är ofta yngre män (och kvinnor) tidigt i karriären som har tjänat på de senaste tidens ekonomiska reformer. Inte sällan befinner de sig utomlands i Europa eller USA. De som tenderar att stödja krav på demokratiska rättigheter däremot är ofta litet äldre och luttrade, ibland har de personlig erfarenhet av regimens förtryck.

Denna klyfta mellan olika generationer har lett till att många äldre intellektuella nu är rädda för att uttrycka sig öppet, då de kan drabbas av repressalier från nationalistiska medborgargarden både på Internet och annorstädes. Ett uppmärksammat fall som debatterats på kinesiska Internet kretsar kring professorn i kinesisk litteratur Yang Shiqun, som polisanmäldes av sina egna studenter för att ha yttrat sig "regeringsfientligt". En del har gått så långt att hävda att den "nya nationalismen" nu är ett hot mot yttrandefriheten som ska tas på lika stort allvar som statlig repression eller påtryckningar från företag. Detta är något som vi ska ta på allvar innan vi, i likhet med vår grannbloggare Blogge Bloggelito, rättar in sig i ledet och solidariserar oss med nynationalismen i tron att denna "representerar Kina".

Uppdatering: The Useless Tree kommer som vanligt med intressanta iakttagelser om motståndet mot Charta 08. Rekommenderas!

2 kommentarer:

Dan sa...

Såg just en artikel från NY-times och AP om att fler än 160 utländska (dvs de bor inte i Kina) författare, advokater m.fl. däribland 3 nobelpristagare i litteratur (Nadine Gordimer, Seamus Heaney, Wole Soyinka) undertecknat ett brev till Hu Jintao där de stödjer Charta -08 och fördömer fängslandet av Liu xubao. Läs mer nedan eller på:
http://www.nytimes.com/2008/12/24/world/asia/24china.html?ref=world
Här är en länk till brevet och alla undertecknare. En svensk, Lars Grahn, fd förläggare står med.
http://www.hrw.org/en/news/2008/12/22/letter-consortium-release-liu-xiaobo-chinas-president-hu-jintao
Här är även en länk till Charta -08 (undertecknad av över 2000 intellektuella i Kina) översatt till engelska: http://www.nybooks.com/articles/22210

Hemulen sa...

Tack för länkarna. Jag kanske följer upp med ett inlägg efter helgen.