måndag 15 december 2008

The Dark Visitor

I dagens SvD rapporteras det att Explorer har ett fel som gör läsaren särskilt känslig för attacker. Ett företag som sysslar med datasäkerhet slog larm när felet togs upp på ett kinesiskt forum, vilket lett till ökade attacker på webbläsaren.

Det är knappast någon förvånande att många cyberattacker idag kommer från Kina med tanke på att landet nu gått om USA i antal uppkopplade medborgare. Det som däremot är oroväckande är den hyperpatriotiska trenden bland många kinesiska hackare och att många av dem använder sina kunskaper för att attackera personer eller institutioner som anses vara fientligt inställda till Kina. Enligt The Dark Visitor har franska ambassader nu utsatts för attacker från kinesiska hackare på grund av hans möte med en tibetansk exilledare.

Det kanske mest tragiska exemplet på vad cyberpatrotism kan leda till är Grace Wang, som hängdes ut på Internet efter att ha fräckheten att vädja till dialog mellan pro-kinesiska och pro-tibetanska demonstranter vid Duke University. Cyberpatrioter tog reda på hennes personuppgifter, vilka spreds från den kinesiska studentföreningens hemsida och vidare till Kina, där hennes föräldrahem utsattes för trackaserier. När den kinesiska regeringens mest vältaliga tillskyndare i Sverige påstår att de flesta kineser frivlligt står bakom den officiella kinesiska politiken i t.ex. Tibet, underlåter han att nämna att grupptrycket att falla in i ledet är enormt och många avvikande kinesiska röster har tystats ned i år. Metoderna är mer sofistikerade än under Maos dagar, men syftet är exakt densamma: att skrämma motståndare och skapa politisk konformitet.

Inga kommentarer: