tisdag 9 december 2008

Fanerdun: Ska Kalmar göra samma misstag igen?

Nu rapporterar Barometern att nya investerare är på väg till Kalmar för att återuppliva det utdömda Fanerdunprojektet. "Men det är bråttom," får vi veta, som vanligt. Hade det inte varit så bråttom till att börja med hade inte Kalmar haft alla dessa bekymmer. Hela projektet har haft alla varningstecken på en dålig affär redan från dag ett, men det ser ut som att Kalmar kommer att försöka sig på ett da capo innan butiken stängs för gott.

Mitt råd till Kalmar kommunfullmäktige är att gå igenom "China Negotiations" lista på tio varningstecken på att du hålla på att sluta en dålig överenskommelse innan de fattar några beslut. Varning nummer sju handlar om nya mystiska aktörer som plötsligt ger sig in i spelet. Då är det dags att sakta ned och tänka efter, kanske till och med lägga ned.

Och det är helt förbluffande att ISA fortsätter att introducera Kalmar till uppenbart opålitliga "investerare" från Zhejiang (för det är väl därifrån de kommer?). Om en investerare börjar prata om uppehållstillstånd innan man ens börjat förhandla ett avtal ska man fråga sig vad det är för affärer man ger sig in på. Det talar mot allt bättre vetande, inte bara när det handlar om affärer med Kina, utan affärer över huvud taget.

Inga kommentarer: