måndag 8 december 2008

Är du en Kinavän?

Tim Johnson på "China Rises" har lagt upp ett intressant inlägg om problematiken med att vara en "Kinavän". Med jämna mellanrum brukar den kinesiska staten och dess medieapparat framhålla särskilt framstående "Kinavänner" som föredömen för andra utlänningar. En gång i tiden var det Jan Myrdal och Rewi Alley. Nu i dagarna har den officiella nyhetsbyrån Xinhua lagt upp en lista på de femton mest inflytelserika utländska experterna under de senaste tre decennierna. Bland dessa finns bland annat det nyzeeländska nyhetsuppläsaren Edwin Maher på CCTV9, som varit i blåsväder för att vara för "regimvänlig".

Det är en intressant fråga vad det innebär att vara en Kinavän. Måste vara en vän av Kina för att platsa som Kinakännare och vilket pris har denna vänskap? Och vad är en fiende till Kina? Är Nicolas Sarkozy en fiende till Kina för att han - likhet med många andra statsmän - träffat Dalai Lama? Och mer allvarligt: håller akademiker, affärsmän och politiker inne med kritik av Kina av rädsla för att förlora möjligheten att besöka Kina och "påverka utvecklingen"? Förra året ställde Carsten A. Holz frågan rent ut om alla Kinanalytiker blivit uppköpta av rädsla för att förlora inflytande.

Jag tror att det finns en risk att de som verkligen har djupa kunskaper om Kina tonar ned kritiken. När stormvindarna gick som högst tidigare i år klagade allas vår Blogge på att mycket av medias täckning av Kina var okunnig och ytlig och visst ligger det en hel del i det. Många av de riksdagsmän, amnestyaktivister och demonstranter som framförde kritik mot Kina använde ofta klumpiga argument, även om de ofta hade rätt i sak. Samtidigt kunde vi observera en öronbedövande tystnad från stora delar av det svenska etablissmenaget, där mycket mer välunderbyggd kritik av Kina skulle kunna komma ifrån. Istället publicerades en del ganska aggressiva inlägg som varnade för konsekvenserna av att kritisera Kina "för hårt". Frågan är dock: hur kan man kritisera den kinesiska regeringen och behålla sin integritet utan att bli utpekad som Kinahatare?

Inga kommentarer: