onsdag 10 december 2008

"Charta 08"

New York Review of Books publicerar i dagarna en översättning av Charta 08, ett upprop för demokrati,.som ett hundratal kinesiska akademiker, advokater och före detta ämbetsmän just undertecknat. Inlägget på The Useless Tree är nödvändig läsning med tanke på det ganska förutsägbara svaret från den kinesiska regeringen. Time Magazine har en artikel om uppropet som är också är intressant bakgrundsläsning.

12 kommentarer:

Alex i Kina sa...

För att syssla med Kinabevakning tycker jag att du är lite partisk.

Jag blir nyfiken på vad din relation till Kina är, bor du här eller studerar du kinesiska?

Jag väntar spänt på inlägget med "kritik mot Dalai Lama från tibetologer och Tibetaktivister".

Hemulen sa...

Välkommen!

Det är klart att jag är partisk till de som vill införa demokrati i Kina, det ber jag inte om ursäkt för.

Mitt inlägg om kritiken mot Dalai Lama finner du nedan under "Kinas ende fredspristagare".

Alex i Kina sa...

Jag har faktiskt hittat en punkt där din käre ledare och jag är överens.

Dalai Lama has said that compassion and affection are human values independent of religion:
"We need these human values. I call these secular ethics, secular beliefs. There’s no relationship with any particular religion. Even without religion, even as nonbelievers, we have the capacity to promote these things."

Hemulen sa...

Det var ju bra att ni funnit varandra!

Alex i Kina sa...

Inget är helt svart eller vitt här i världen.

Du har fortfarande inte svarat på mina fråga angående vad din relation till Kina är.

Hemulen sa...

Nej, jag föredrar att inte gå in på min relation till Kina. Jag argumenterar hellre för och emot en sak, än en person.

Alex i Kina sa...

Det handlar inte om din person. Du får jättegärna vara anonym.

Problemet är att jag (och förmodligen) många med mig har svårt att lyssna på någon som kanske inte ens har bott Kina.
Mina tankar och åsikter om landet innan jag flyttade hit skiljer sig ordentligt från vad jag tänker och tycker nu.
Låt mig utveckla. Jag skulle aldrig kunna ta någon som debatterar mellanösternfrågor på allvar om person inte bott i regionen under en längre tid.

Hemulen sa...

OK, då förstår jag. Jag har bott, arbetat och studerat i Kina flera år. Detta år valde jag att inte resa till Kina, då jag misstänkte att det skulle bli ett uselt år. Och det blev det ju.

And sa...

Kan inte riktigt förstå hur du skall kunna fortsätta att bedriva en blogg om Kina om du inte ens vill berätta om din egen relation till landet. Du kallar dig själv Kina-kännare och bör definitivt redogöra för vad som berättigar dig till denna titel om du vill ha läsare som följer din blogg och som tar det du skriver seriöst. Jag är övertygat om att du kan lägga fram detta med bevarad anonymitet och utan att "argumentera för eller mot en person". Du måste förstå att det är väldigt stor skillnad på om du forskat på Kina, gjort affärer i Hong Kong, satt på prostituerade i Shanghai, samlat namnunderskrifter för Amnesty eller läst en kurs i kinesiska i Peking. Speciellt viktigt eftersom du uppenbarligen har en politisk agenda. "Jag har bott, arbetat och studerat i Kina" räcker inte. Det har jag också gjort, men jag kallar mig inte Kina-kännare för det.

Du gör som du vill, men din blogg kommer att bli tråkig, opersonlig och måttligt populär om du ämnar göra det till en argumenterade men steril länksamling såsom den ser ut idag.

Hemulen sa...

@And

"satt på prostituerade i Shanghai"

Nu sjönk nivån en smula och jag blir litet ställd. Vad har det här med Charta 08 att göra? Tog du dig besväret att läsa texten? Och om du tar dig tid att läsa mina inlägg kan du lätt få en uppfattning om min erfarenhet, utbildning och kunskapsnivå.

Jag skriver den här bloggen för att få ned mina tankar i skrift och förhoppningsvis få dem bemötta. Popularitet är sekundärt för mig. Men jag noterar att Blogge slutat skriva om Kina sedan jag lade upp mitt inlägg om hans blogg. Så mina påståenden står obemötta.

And sa...

whatever...

mycket fegt och oseriöst att inte vilja redogöra för med vilken auktoritet du kallar dig Kina-kännare

88

Hemulen sa...

Jaha, det ser ut som att jag fått ett troll på halsen efter litet drygt två veckors bloggande. Jag tar det som en komplimang.