fredag 19 december 2008

Kinesisk piratbekämpning

International Herald Tribune rapporterar att den kinesiska befrielsearmén har beslutat att sända fartyg till Adenviken för att bekämpa somaliska pirater i området. Detta är första gången i modern tid som Kina skickar krigsfartyg utanför Stillahavsregionen. Den svenska pressen har hittils varit tyst om detta, men inte den danska.

Jag tror att det är i grunden positivt att Kina dras med i internationella fredsbevarande och polisiära åtgärder, på sikt kommer detta förhoppningsvis få Kina att respektera internationella normer och bli en ansvarsfull medspelare i världssamfundet. Den kinesiska regeringen har länge kritiserat USAs roll som världspolis på haven, samtidigt som man åkt snålskjuts på just denna politik och själv vägrat ta ansvar för fredsbevarande åtgärder i någon nämnvärd utsträckning. Detta är en välkommen kursändring. Å andra sidan är Kina nu på väg att bli en stormakt och då får landet också finna sig i att bli hårt kritiserat för verkliga och upplevda snedsteg. Det är en del av jobbet och kritiken kommer att bli värre innan den bli bättre.

Det gångna årets händelser visar att den kinesiska regeringen inte är helt van vid att bemöta hård internationell kritik och det är dags att lära sig detta. I längden kommer omvärlden inte imponeras av svavelosande eder från utrikesministeriets presstalesman, godtyckligt inställda toppmöten eller "spontana" regeringsvänliga massdemonstrationer. Tvärtom. Länge kunde den kinesiska regeringen och dess tillskyndare gömma sig bakom det faktum att USA styrdes av en reaktionär maffia som gladeligen struntade i vad vare sig inhemsk eller utländsk opinion tyckte. Nu tillträder en ny administration som av allt att döma är mer lyhörd och kontrasten mellan USA och Kina kommer än en gång att stå i tydlig dager. Hoppas den kinesiska regeringen tar detta tillfälle och genomför en kursändring.

4 kommentarer:

Alex i Kina sa...

Anar jag ditt första inlägg med en tillstymmelse av positivitet gentemot Kina?

Hemulen sa...

Tja, om du skiljer på Kina och den kinesiska regeringen kommer du finna att jag talat om Kina i positiva ordalag. Och bara för att klargöra så är jag skeptisk till diverse irrläror om Kina som ett hot mot västvärlden, så jag är ingen drakdräpare heller.

Anonym sa...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=765258

Hemulen sa...

@anonym

Tack för länken!