SvDs Kinakorrespondent Ola Wong kommer med träffande iakttagelser om kinesiska media i en kolumn i dagens svenskan och om hur folk i gemen vant sig vid halvsanningarna i kinesiska media. Just dubbeltänk och styrning av det som påstås vara den kinesiska folkopinionen är något som jag funderat mycket på det senaste året.
Den utveckling som skrämmer mig mest är den kinesiska regeringens förmåga att mobilisera kinesiska medborgare utomlands för att protestera mot media och utöva politiska påtryckningar. I våras hölls flera demonstrationer i Sverige mot västerländska medias påstådda vrångbild av Kina och till stöd för OS och den officiella kinesiska hållningen i Tibetfrågan. Arrangörerna hävdade bestämt att händelsen inte hade något att göra med den kinesiska ambassaden i Sverige och det finns inte heller några belägg för detta, även om det finns rapporter om att kinesiska ambassader i andra länder har uppmanat kinesiska studenter att delta i liknande protester.
Det vi däremot kan säga med säkerhet är att utbildningsavdelningen på Kinas ambassad i Stockholm har en lista på vad som förefaller vara godkända kinesiska studentorganisationer i Sverige och om om man klickar på de länkar som erbjuds kan man lätt hitta artiklar som entusiastiskt skildrar demonstrationerna. Det finns också rapporter om att den kinesiska ambassaden tidigare försökt styra kinesiska studenters aktiviteter i Sverige. Är detta en utveckling vi kommer att se mer av i Sverige? Kommer även vi behöva ägna oss åt dubbeltänk när vi befattar oss med den kinesiska ambassaden?
Kina annekterar delar av Nepal och Bhutan
8 timmar sedan
2 kommentarer:
Är du en kinakännare ?
Tja, jag kan två eller tre saker om Kina och delar gärna med mig.
Skicka en kommentar